Hava Durumu

Spor'un Sağlık Açısından Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2019 14:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 16:17

Fiziksel aktivite olarak ister hobi olarak basketbol oynamanız ister organize olmuş bir takımda spor yapmanız sizi kesinlikle daha sağlıklı ve mutlu yapacaktır. Spor yapmak, kas gelişimi, koordinasyon, kardiyovasküler sağlık ve hastalıkların önlenmesi açısından birçok faydaya katkıda bulunur. Araştırmalara göre fiziksel aktivite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, hipertansiyon, obezite, depresyon ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olabilmektedir.

Spor faaliyetleri, çocukların sağlıklı kemikler, daha güçlü kardiyovasküler sistemler ve güçlü akciğerler geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Çocuk sporcular da motor becerileri ve bilişsel beceriler daha fazla gelişebilmektedir. Çocukken fiziksel olarak aktif olmak yetişkin olarak da spor yapmaya devam etmeyi ve yaşam boyu sağlığı desteklemeyi güçlendirmektedir. Kadınlar arasında spor yapmak, osteoporoz ve kalça kırıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Spor yapan yaşlıların, vücutlarını hareket ettirme, kendilerini özgür hissetme ve başka kişilerle sağlıklı bir şekilde iletişim kurma fırsatları olmaktadır.

Spor yapmak, kilo verme, kas geliştirme ve yağ yakma gibi fitness hedeflerine ulaşmada yardımcı olur. Spor yapan çocukların, çocukluk obezitesine yakalanma olasılığı daha düşüktür. Bazı araştırmalara göre fiziksel aktivite, hormon regülasyonu ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyle ilişkilidir.

Spor yapmak, kilo vermenin kalıcılığına ve tekrar alınmamasına yardımcı olur. Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır ve kalori yakarken yağsız vücut kütlesini artırmaya ve aşırı yağlardan kurtulmaya yardımcı olur. Vücut tipine göre ihtiyaç duyulan fiziksel aktivite miktarı ve kalori alımı değişse de spor yapmak kişinin sağlıklı kilo almasına yardımcı olur. Araştırmalara göre, 2-5 saat arası orta derecede yoğun fiziksel aktivite, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Spor, her yaştan insanın kalp, akciğer ve kan damarları sağlığını korumak ve iyileştirmek için yardımcı olabilir. Fiziksel aktivite koroner hastalık ve inme riskini önemli ölçüde azaltabilir. Araştırmalara göre, koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 40'ı, yetersiz fiziksel aktivite, obezite, stres ve artan kan basıncı ile ilişkilidir. Egzersiz yapmak, tüm bu fiziksel sorunlara yardımcı olabilir ve koroner hastalık riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azaltabilir.

Yaşlandıkça kemiklerin, kasların ve eklemlerin sağlığı için fiziksel aktivite giderek önem kazanmaktadır. Ayrıca  kemik, kas ve eklem güçlenmesi açısından sapor yapmak çocuklar için de çok önemlidir.

Spor yapmak sadece fiziksel anlamda fayda sağlamaz. Spor aktiviteleri ruhsal sağlığa da katkıda bulunur; depresyonun önlenmesinde, kendine güven duygusunun artmasında büyük etkisi vardır. Spora katılan bireyler sosyal anlamda da fayda görürler, yeni arkadaşlıklar edinebilir ve bir gruba ait olma duygusunu yaşayabilirler. Çocuklarda, sorumluluk, liderlik ve özveri dahil olmak üzere birçok pozitif etkisi bulunmaktadır. Stresi azaltmak için spor yapmak en iyi alternatiflerden biridir, çünkü egzersiz yaparken vücudunuz, kendini iyi hissettiren endorfin hormonu salgılar.

Bazı sporlar sağlık açsından değişik avantajlar ile ilişkilidir. Örneğin, bowling sık sık ağırlık kaldırma nedeniyle daha fazla kemik yoğunluğuna ulaşmaya yardımcı olabilir. Voleybol oynayanlarda artmış el-göz koordinasyonu ve esnekliğinden bahsedilebilir. Masa tenisi, oyuncuların el-göz koordinasyonunu artırmasına yardımcı olurken, hızlı düşünmeden dolayı daha iyi beyin sağlığını da desteklemektedir.

Sporun sağlık açısından önemli olmasının bir diğer nedeni de, olumlu yaşam tarzına yaptığı katkıdır. Eğer bir spor takımındaysanız, işten arta kalan vakitleriniz ve hafta sonlarınızı takımınızla çalışarak geçirebilirsiniz.

Spor yapmanın da bazı riskleri vardır. Yüzme veya bisiklete binme gibi az ve orta yoğunluklu sporlarda az riskler varken, kas-iskelet hasarı riski olan yoğun fiziksel aktivitelerde bu riskler artmaktadır. Genel olarak günlük hayatlarında daha az aktif olan kişiler, spor yapmaya yavaş yavaş başlamalı ve zamanla yoğunluğunu ve süresini artırmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.