Hava Durumu

SPOR ve SUYUN ÖNEMİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2022 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.08.2022 10:40

YETERLİ SU TÜKETİMİ DAHA FAZLA PERFORMANS DAHA FAZLA BAŞARI DEMEKTİR.

İnsan vücudunun yarıdan fazlasının sudan oluştuğunu düşünürsek, vücudun su dengesini korumak; hücrelerin yaşamsal faaliyetlerinin ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için son derecede önemlidir. Sporcuların su oranının ise normalden % 5 daha yüksek düzeyde olması gerekmektedir.

Sporcularda kaybedilen sıvının en kısa zamanda yerine konması; sakatlanmanın önlenmesi, kas ağrılarının geciktirilmesi, yorgunluğun geciktirilerek performansın arttırılması açısından önemlidir.

Vücudu toksinlerden arındırmak ve vücudun ısı dengesini sağlamak için idrarla, dışkıyla, terle ve solunumla toplamda yaklaşık 2,5 lt su kaybedilmektedir. Bu miktarlar sporcular için daha da fazladır.

SIVI KAYIPLARINDA NELER OLUYOR?

Vücut ağırlığının %2 si kadar yaklaşık 1.5 litre su kaybı olduğunda dayanıklılıkta azalma oluşur. Su içince düzelir. %4’lük su kaybı olduğunda (yaklaşık 3 litre) kuvette azalma oluşur, su içince hemen düzelmez.

Sıvı kaybının daha da artması durumunda kan basıncında düşme, konsantrasyın kaybı ve hareket etmede geçikme başlamaktadır. Sıvı kaybı sıcak ortamda olmuşsa, sıcak çarpması ve sıcak şoku gibi ciddi sorunlar oluşmaktadır.

Susama hissi ancak 0.5-1 kg su kaybı olduğunda oluşmaktadır bu yüzden su içmek için susama duygusu beklenmemelidir.

SPORCULARIN ALACAKLARI SUYUN MİKTARI VE ZAMANI

Egzersiz öncesi son öğünde : 2-2,5 bardağıEgzersizden 30 dakika önce: 1 su bardağıEgzersiz sırasında: Her 15 – 20 dakika aralıklarkla 1 su bardağıEgzersiz sonrasında: Her ½ kg kayıp için 450 cc serin su içilmelidir. Çünkü serin su daha hızlı emilir.

Aslında burada asıl mantık aktivite öncesi ve sonrası vücut ağırlığının belirlenip , farkı kadar su içilmesidir.

Egzersiz sonrası suyun miktarında bir diğer kriterde idrarın rengidir. İdrarın rengi açık oluncaya kadar sporcunun su içmesi önerilir. Sabah ilk

idrara bakarak da asit yükünüzü anlayabilirsiniz.

Açık sarı, kokusuz idrar alkalidir.

Orta sarı az kokulu idrar az asitlidir.

İdrarınızın rengi çok koyu ve kokusu iyice ağırlaşmışsa

asitlenmeniz yüksek demektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.