Hava Durumu

Çocuk Gelişiminde Spor'un Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2020 05:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 10:24

Çocuğun gelişiminde sporun önemi

Sporun çocuklara faydaları fiziksel gelişime sınırlı kalmayıp aynı zamanda depresyon ve anksiyete gibi sorunların giderilmesinde de etkilidir. Çocuklar için spor yapmak, hem stres seviyelerini azaltacak hem de fiziksel olarak sağlıklı ve zihinsel olarak uyanık olmalarını sağlayacaktır. Spor yapmak hafıza ve öğrenme becerisini geliştirir. Bu yüzden, düzenli olarak spor yapan çocukların akademik olarak daha başarılı oldukları da gözlemlenmiştir. Hemen her çocuğun ilgi duyduğu bir spor dalı ve yeteneği vardır.

Çocuğunuza spor yaptırmadan önce hangi aktivitelerden hoşlanıp hoşlanmadığını keşfedin. Bu şekilde çocuğunuzu sevmediği bir spora zorlamamış olursunuz. Mutlu olduğu bir sporla ilgilenen çocuğunuz, daha azimli ve başarılı olacaktır. Buna ek olarak, her çocuğun fiziksel gelişimi ve yeteneği farklılık gösterir, bu yüzden çocuğunuza spor seçerken bu gibi unsurları da göz önünde bulundurmanız çocuğunuz için doğru sporu seçmenize yardımcı olacaktır.  

  • Takımla oynanan oyunlar

Takım olarak yapılan spor, çocuğunuzun stratejik düşünme yeteneğini ve yardımlaşma duygusunu geliştirecektir. Aynı zamanda takım kurallarına uymak çocuğunuzun disiplin algısının gelişmesine yardımcı olacaktır. Takım sporları özgüveni düşük olan çocuklar için özgüvenlerini geliştirmelerine ve sosyalleşmelerine olanak sağlayacaktır.

Buna ek olarak, takım halinde oynanan oyunlar çocuğunuzun liderlik özelliklerini ve sorumluluk alma duygusunu da geliştirir. Futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi sporlar çocuklar arasında en yaygın olan grup sporlarıdır. Takım arkadaşıyla kuracağı bağlar çocuğunuzun daha sosyal ve özgüvenli bir birey olması için de etkili olacaktır.  

  • Bireysel yapılan sporun çocuklara yararları

Bireysel spor en az takım sporları kadar çocukların özgüven ve disiplin duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Dikkat becerisi ve fiziksel denge gibi unsurlar bireysel sporun çocuğa faydaları arasındadır. Spor yapmak kilo kontrolü de sağlar, bu şekilde çocuğunuzun ileriki yaşlarında karşılaşabileceği sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz. Okçuluk, binicilik, yüzme, jimnastik, buz pateni gibi sporlar çocuğunuzun bireysel olarak yapabileceği sporlar arasındadır. Çocuğunuzu düzenli olarak spora başlatmadan önce sağlık kontrolü yaptırmanız çocuğunuza en uygun spor dalını belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Özellikle küçük çocukların spor yaparken yetişkin kontrolünde olmaları gerekmektedir. Çocuklarınızın en sevdiği spor türleri nelerdir? Aşağıya yorum bırakarak düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.